Hoewel de mudi een kleine hond is, betreft het hier een echte herdershond waar je als dus danig dient mee om te gaan.

De mudi is een zeer levendige en energieke hond met een groot uithoudingsvermogen. Hij is erg trouw aan zijn familie, beschikt over een behoorlijke intelligentie en leert ontzettend graag en goed. Hoewel hij uitermate geschikt is als huishond heeft hij zijn dagelijkse portie beweging nodig. Zoniet kunnen zij onhandelbaar worden.

Mudi’s zijn uitstekende waakhonden en zullen u bij het minste onraad met enthousiasme verwittigen met luid en veelvuldig geblaf. Ook als zij onderling spelen gaat het er uitermate luidruchtig aan toe.

Je kan de mudi wel aanleren om niet onnodig te blaffen maar weet ook dat je een waakhond niet zomaar het zwijgen oplegt.

De Mudi heeft nood aan een consequente opvoeding. Door hun intelligentie en hun leergierigheid zijn zij uitermate geschikt voor elke sport, gaande van gehoorzaamheid, agility of dog dancing tot reddingswerk en schapen drijven.

Doordat de mudi zelden de neiging heeft om dominant te worden tegenover zijn baasje, zijn zij doorgaans makkelijk op te voeden.